Türkiye- Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (AB KİK) 37. Toplantısında konuşan TOBB Başkanı ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye ve AB’nin köklü ilişkilere sahip olduğunun altını çizerek tarafların hiç olmadığı kadar birlikte çalışmaya, küresel sorunlarla birlikte mücadele etmeye mecbur olduğunu ifade etti.​

Türkiye- Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (AB KİK) 37. Toplantısı TOBB Başkanı ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, AB KİK Üyesi STK’ların Başkanları, AB temsilcileri ve AB Bakanı Başmüzakereci Ömer Çelik’in de katılımıyla Adana’da yapıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkanı ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB ilişkileri her zamankinden daha önemli hale geldiğini duyurdu. Türkiye ve tüm AB ülkelerinin mülteci ve yasa dışı göç akımı, terörizm, siber saldırılar, uluslararası ticarette yükselen korumacılık eğilimi, iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi ortak sorunlarla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, hiçbir ülkenin bu sorunlarla tek başına mücadele edemeyeceğini söyledi.

-Katılım müzakerelerinde ilerleme sağlanmalı

TOBB Başkanı ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bizden önceki nesil, ikinci dünya savaşını yaşadı. Ama bize, Avrupa Birliği gibi, dünyanın en önemli barış projesi başarısını bıraktı. Şimdi de bizim sorumluluğumuz, bizden sonraki nesillere, daha zengin, daha güvenli ve daha huzurlu bir ortam bırakmaktır. Biz, Türkiye-AB KİK Türkiye kanadı olarak, buraya son derece güçlü bir ekiple geldik. Dört sendika konfederasyonumuzun genel başkanı, esnaf odalarının genel başkanı, çiftçi örgütlerimizin genel başkanı, işverenlerimizin çatı örgütü, kadın örgütleri olarak buradayız. Türkiye-AB katılım sürecine ve Türkiye-AB ilişkilerinde işbirliği ve diyaloga verdiğimiz önemi göstermek için buradayız.  İçinde bulunduğumuz süreçte, Türkiye-AB ilişkilerinin en öncelikli konusu, katılım müzakerelerinde ilerleme sağlanmasıdır. Katılım süreci esasen, Türkiye-AB ilişkilerinin temelidir.  Yine, ekonomi, sosyal politika,  enerji, terörle mücadele, Suriyeli mülteciler ve dış politika gibi yakın işbirliği ve diyalog içinde olmamız gereken alanlar var. Aynı şekilde gümrük birliği, vize serbestisi konuları da, yine birlikte çalışma alanlarımız arasında yer almalıdır. Çünkü iktisadi açıdan, Türkiye ve Avrupa birbirine eklemlenmiştir.

Türkiye, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi. Türkiye, AB’nin 4. büyük ihracat pazarı. Türkiye, AB’nin en çok ithalat yaptığı 5. ülke.  Öte yandan AB, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. AB, Türkiye’deki yabancı yatımcılar açısından da ilk sırada. Kısacası, iktisadi ilişkilerimiz son derece derinleşmiştir.

Türkiye ve AB, iktisadi olarak, çok sayıda güçlü bağla birbirine bağlanmıştır. Diğer taraftan, Türkiye’nin iktisadi ve siyasi dönüşüm çabalarında, AB ile ilişkiler yol gösterici olmuştur.” Dedi.

20-21 Şubat 2018 Tarihlerinde yapılan Toplatıya Ceyhan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Memici Güleçyüz ve Genel Sekreter Mahmut Elma Katıldı.